Studio Minuit Ovanliga Sporter - Sanna Historier

CHESS-BOXING Ett friskt sinne i en frisk kropp d4. d5. c4. Nej, detta är inte ett sjöslag, utan en schacköppning. Föreställ dig ett ögonblick: du står inför din motståndare, klockan tickar, så fort du gör ditt drag trycker du på klockan för att räkna ner motståndarens tid. Med ett skarpt öga försöker du undersöka din motståndare medan han funderar på vilken pjäs han ska flytta. Men på andra sidan av denna taktiska strid är din motståndare... utan skjortor. Och det är du också. Schackbrädet står i mitten av en ring... Efter fyra minuters schackspel där du försöker sätta dig in i din motståndares huvud ringer en gong. Båda två tar sedan på sig boxningshandskar och är redo för en runda där ni försöker träffa motståndarens huvud den här gången! Ovanligt, eller hur? Om du gillar det berömda latinska uttrycket "Mens sana in corpore sano", som betyder "ett sunt sinne i en sund kropp", borde schackboxning tilltala dig! Som namnet antyder kombinerar denna disciplin schack, med smeknamnet "spelets kung", med boxning, som av sina fans anses vara "den ädla konsten". Denna märkliga blandning ger ett toppmöte av taktik och strid, lika mycket psykologiskt som fysiskt !

CHESS-BOXING  : Ett friskt sinne i en frisk kropp
CHESS-BOXING : Ett friskt sinne i en frisk kropp (00:03:54)
d4. d5. c4. Nej, detta är inte ett sjöslag, utan en schacköppning. Föreställ dig ett ögonblick: du står inför din motståndare, klockan tickar, så fort du gör ditt drag trycker du på klockan för att räkna ner motståndarens tid. Med ett skarpt öga försöker du undersöka din motståndare medan han funderar på vilken pjäs han ska flytta. Men på andra sidan av denna taktiska strid är din motståndare... utan skjortor. Och det är du också. Schackbrädet står i mitten av en ring... Efter fyra minuters schackspel där du försöker sätta dig in i din motståndares huvud ringer en gong. Båda två tar sedan på sig boxningshandskar och är redo för en runda där ni försöker träffa motståndarens huvud den här gången! Ovanligt, eller hur? Om du gillar det berömda latinska uttrycket "Mens sana in corpore sano", som betyder "ett sunt sinne i en sund kropp", borde schackboxning tilltala dig! Som namnet antyder kombinerar denna disciplin schack, med smeknamnet "spelets kung", med boxning, som av sina fans anses vara "den ädla konsten". Denna märkliga blandning ger ett toppmöte av taktik och strid, lika mycket psykologiskt som fysiskt! Den franska serietecknaren Enki Bilal uppfann sporten i början av 1990-talet, men den kom till stånd nästan tio år senare tack vare en nederländsk konstnär, till en början som performancekonst. Så småningom utvecklades sporten - även om den var mycket konfidentiell - och det bildades till och med ett officiellt världsförbund! Principen är följande: man börjar med en fyraminutersrunda schack, fortsätter sedan med en treminutersrunda engelsk boxning och så vidare till totalt högst elva rundor, var och en med en minuts paus.
SLAMBALL : Tillbaka till framtiden !
SLAMBALL : Tillbaka till framtiden ! (00:03:52)
Om namnet låter bekant är du kanske ett fan av Tillbaka till framtiden. I det andra verket nämns Slamball som en av de sporter som Marty McFlys kollega Needles Douglas, som spelas av rockstjärnan Flea, basist i Red Hot Chili Peppers, utövar. Men vad kan det vara? Du behöver inte vara basketfantast för att njuta av dunks. Det är dock inte alla som har förmågan att utföra en sådan, eftersom det är en exceptionell atletisk rörelse. För att lösa denna känsliga situation uppfann en amerikan vid namn Mason Gordon en ny sport, en blandning mellan hockey, amerikansk fotboll och basket, med ett trampolinsystem för att ge en spektakulär version av basket där dunks och kontakter är legio! Mason Gordons initiativ ledde dock till ett första mästerskap 2002, nästan 13 år efter att Back to the Future 2 släpptes! Ännu en futuristisk förutsägelse som bekräftas för denna kultfilm. Principen för Slamball är enkel, det är en basketmatch fyra mot fyra på en plan omgiven av plexiglas som i hockey, och med trampoliner under varje korg så att spelarna kan göra de mest galna korgen.
CHESS-BOXING : Ett friskt sinne i en frisk kropp